1625325877793_160621_5.jpg-me

Is­lannin­hevo­nen ja askel­la­jit

Islannissa hevosia on pidetty jo yli 1000 vuotta eristyksissä. Islanninhevosen rodun puhtautta vaalitaan, joten se on yksi maailman puhtaimmista ja vanhimmista hevosroduista. 


Islanninhevonen on rohkea, innokas, eteenpäinpyrkivä ja voimakas. Islanninhevosen viljaa eli eteenpäinpyrkimystä pidetäänkin suuressa arvossa jalostuksessa. Islanninhevosen kuuluu liikkua innokkaasti ja iloisesti eteenpäin vahvana ja kestävänä. 


Islanninhevosilla on löydetty geeni, joka määrittää sen askel­la­ji­taipumuk­sen. Hevosella voi olla hyvin vahva lateraalisuus ja passi. Toinen ääripää on kolmikäyntinen islanninhevonen, jolla ei ole juuri lainkaan lateraalisuutta. Yleensä islanninhevonen on neli- tai viisikäyntinen. Nelikäyntisellä hevosella on käynnin, ravin ja laukan lisäksi myös töltti. Viisikäyntisellä hevosella on myös viides askellaji eli passi.


Hevosissa voi siis olla suuria keskinäisiä eroja jo ihan geeniperimästä johtuen ja niitä on hyvin eri tyyppisiä. Meidän tallillamme on myös keskenään hyvin erilaisia hevosia. Niitä ratsastetaan jokaisen hevosen rakenteen, askel­la­ji­taipumuk­sen ja koulutustason mukaisesti. Esimerkiksi samalla tunnilla eri hevoset saattavat tehdä eri asioita, ja tavoitteena aina löytää hyvä tasapaino esimerkiksi erilaisten koulu­rat­sas­tushar­joit­tei­den avulla. 


Jotta hevonen voi kantaa itsensä ja ratsastajan hyvässä tasapainossa, vaaditaan ratsastajalta hyvää vartalonhallintaa. Kun tämän hyvän tasapainon löytää ja saa kokemuksen tahtipuhtaasta, kevyestä töltistä, pääsee sisälle askel­la­ji­rat­sas­tuk­sen maailmaan iloisen ja energisen islanninhevosen kanssa. Silloin tietää, miksi niin monet hurahtavat täysin tähän pieneen suureen hevoseen!

Vehoniemi%20hevoset-62.jpg-me

Yhteystiedot

Sanna Paloheimo

050 538 9557

sanna.paloheimo(at)elisanet.fi

Olemme Suomen is­lannin­hevosy­hdis­tyk­sen hyväksymä askel­la­ji­rat­sas­tustal­li.

sihy_askel.jpg-me

© Saarikylien Islanninhevoset. Sivuston kuvat: Saana Pajunen, Emilia Hakomäki, Virpi Kurki, Sanna Paloheimo, Kaisa Savolainen. Logo: Jonna Suurla.